Velikonoční dančí kýta se šípkovou omáčkou
Důkladně odblaněnou dančí kýtu opláchneme studenou vodou, osušíme, prošpikujeme klínky slaniny, ze všech stran osolíme, posypeme mletým zvěřinovým kořením, tenkým provázkem pevně svážeme do válečku a odložíme.
Suroviny
| 1 kg | dančí kýty bez kosti (ořech) |
| 2 | velké mrkve |
| 1 | petržel |
| půlka | menšího celeru |
| 1 | cibule |
| 1 | citron |
| 200 g | šípkového džemu |
| 300 ml | červeného vína |
| 80 g | slaniny vcelku |
| 80 g | másla |
| 2 lžíce | třtinového cukru |
| 5 | jalovčinek |
| 5 kuliček | nového koření |
| 3 | bobkové listy |
| 1/2 lžičky | celého černého pepře |
| vrchovatá lžička | mletého zvěřinového koření |
| 1/4 lžičky | mleté skořice |
| sůl | |
| zvěřinový vývar na podlití |
Postup
Důkladně odblaněnou dančí kýtu opláchneme studenou vodou, osušíme, prošpikujeme klínky slaniny, ze všech stran osolíme, posypeme mletým zvěřinovým kořením, tenkým provázkem pevně svážeme do válečku a odložíme.
V pekáči na rozpuštěném másle krátce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme nahrubo nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu a též osmahneme. Přidáme 2 lžíce šípkového džemu a třtinový cukr, za stálého míchání necháme zeleninovou směs zkaramelizovat a odhrneme ji k okrajům pekáče.
Na uvolněnou plochu vložíme prošpikovanou kýtu, ze všech stran ji důkladně osmahneme, až se zatáhne. Kolem kýty rovnoměrně rozložíme zkaramelizovanou zeleninu, vložíme celé koření zavázané v pláténku, podlijeme částí vína a vývarem a zakryté v troubě předehřáté na 200 °C pečeme 1,5 až 2 hodiny doměkka. Během pečení podléváme vínem a vývarem a přeléváme výpekem. Měkkou kýtu vyjmeme z pekáče a uchováme ji v teple.
Upečenou zeleninu s výpekem přendáme do hrnce, vyjmeme pláténko s celým kořením a tyčovým mixérem najemno rozmixujeme. Přidáme zbylý šípkový džem a víno, skořici a krátce povaříme. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí.
Úhledné plátky dančí kýty přelité šípkovou omáčkou podáváme s bramborovými knedlíky.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Srnčí špízy s ananasem
Všechny suroviny na marinádu dáme do misky a prošleháme metličkou. Očištěnou svíčkovou nakrájíme na špalíky, vložíme do marinády a alespoň na hodinu uložíme do chladničky.
Kostky z divočáka na česneku
Bok z divočáka pokrájíme na větší kostky, dáme do mísy, osolíme, posypeme divokým kořením, přidáme prolisovaný česnek a promícháme.


