Srnčí hřbet na jalovci s jablečným čatní
Důkladně odblaněný srnčí hřbet osušíme papírovou utěrkou, potřeme olivovým olejem, posypeme směsí čerstvě podrcených jalovčinek, pepře a soli a směs do zvěřiny dobře vetřeme. Okořeněnou zvěřinu necháme v pokojové teplotě 20 minut odležet.
Suroviny
| 1 kg | srnčího hřbetu bez kosti |
| 2 lžíce | olivového oleje |
| 3 | červené jalovčinky |
| 3 | modré jalovčinky |
| 1/2 lžičky | pepře čtyř barev |
| špetka | kajenského pepře |
| 1/2 lžičky | soli |
Na jablečné čatní
| 2 | velká jablka s červenou slupkou |
| 80 g | sušených brusinek |
| 2 lžíce | brusinkového džemu |
| 3 cm | čerstvého zázvoru |
| 3 lžíce | medu |
| 1 | šalotka |
| 1 stroužek | česneku |
| lžíce | olivového oleje |
| lžíce | jablečného octa |
| špetka | mleté skořice |
| špetka | kajenského pepře |
| sůl |
Postup
Důkladně odblaněný srnčí hřbet osušíme papírovou utěrkou, potřeme olivovým olejem, posypeme směsí čerstvě podrcených jalovčinek, pepře a soli a směs do zvěřiny dobře vetřeme. Okořeněnou zvěřinu necháme v pokojové teplotě 20 minut odležet.
Mezitím si připravíme čatní. Omytá jablka zbavíme jádřince a i se slupkou je nakrájíme na středně velké kostky. Zázvor a šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme. V kastrůlku rozehřejeme olivový olej a krátce na něm orestujeme šalotku. Pak přidáme jablka, brusinky a zázvor a za občasného míchání asi 3 minuty povaříme. Nakonec přidáme med, brusinkový džem, česnek a koření, osolíme, promícháme, snížíme teplotu a zakryté pokličkou povaříme do zhoustnutí.
Odleželý hřbet položíme na pekáček a v troubě předehřáté na 250 °C ho zprudka 8 minut zapečeme. Pak teplotu snížíme na 175 °C, hřbet zakryjeme alobalem a podle toho, jak chceme mít zvěřinu propečenou, dopékáme asi 10 až 15 minut. Před krájením necháme 10 minut odpočinout.
Na plátky upečeného srnčího hřbetu bohatě navrstvíme jablečné čatní, podáváme s bramborovou kaší.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Daňčí ragú s chilli fazolemi
Odblaněnou a dobře očištěnou zvěřinu nakrájíme na větší kostky a obalíme v hladké mouce. V kastrolu rozškvaříme slaninu s olejem, přisypeme nasekanou cibuli a lehce opečeme.
Grilovaný hřbet z divočáka s pikantní arašídovou omáčkou
Batáty oloupeme, nakrájíme na hranolky, dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem, posypeme kořením a lístky tymiánu, osolíme, promícháme a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 20 minut.

