Jelení plec na víně
Důkladně odblaněnou a šlach zbavenou zvěřinu rozdělíme na větší kousky, osolíme, opepříme a posypeme rozemnutým tymiánem. Očistěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky.
Suroviny
| 600-800 g | jelení plece bez kosti |
| 200 g | kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) |
| 1 | větší cibule |
| 70 g | rajského protlaku |
| 40 g | másla |
| 20 g | slaniny |
| 2 lžíce | cukru |
| 400 ml | suchého červeného vína |
| 2 | bobkové listy |
| 3 kuličky | nového koření |
| 6 kuliček | černého pepře |
| 1/2 lžičky | sušeného tymiánu |
| mletý pepř | |
| sůl |
Postup
Důkladně odblaněnou a šlach zbavenou zvěřinu rozdělíme na větší kousky, osolíme, opepříme a posypeme rozemnutým tymiánem. Očistěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky.
V kastrolu rozpustíme máslo a nadrobno nakrájenou slaninu, vsypeme zeleninu s cibulí a několik minut zvolna opékáme. Poté směs posypeme cukrem a mícháme, než se cukr rozpustí a spojí se zeleninou. K tomuto základu přidáme zvěřinu, kterou průběžně obracíme, aby se zatáhla.
Nakonec přidáme rajský protlak, divoké koření, zalijeme částí vína tak, aby bylo vše potopené, a velmi zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby přiléváme víno.
Hotový pokrm podáváme s těstovinami, knedlíkem, rýží nebo jen s pečivem.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Pikantní mleté jelení bifteky s jablkem a mrkví
Mletou zvěřinu vložíme do mísy, osolíme, opepříme a důkladně vymícháme. Pak přidáme nahrubo nastrouhané oloupané jablko, najemno nastrouhanou mrkev, nadrobno nakrájenou šalotku, vejce, chilli omáčku, citronovou šťávu a pokrájenou petrželovou nať a znovu důkladně vymícháme.
Trhaná jelení plec s baby karotkou a brusinkami
Důkladně odblaněnou jelení plec osolíme a posypeme mletým zvěřinovým kořením. V pekáči na rozehřátém oleji ji z obou stran zprudka opečeme a odložíme stranou. Do pekáče přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, restujeme do změknutí, přidáme na plátky nakrájený česnek a krátce restujeme, jen co se rozvoní.


