Jelení plátky na hříbkách
Jelení kýtu nakrájíme na plátky, okraje nařízneme, naklepeme, osolíme, lehce posypeme kořením a obalíme v mouce. Hříbky též nakrájíme na plátky. V pánvi na rozehřátém oleji opékáme plátky obalené kýty z každé strany asi 3 až 4 minuty, odložíme stranou.
Suroviny
| 600 g | jelení kýty bez kosti |
| 300 g | malých smrkových hříbků |
| 200 ml | bílého dezertního vína |
| 200 ml | zvěřinového vývaru |
| 200 ml | smetany na vaření |
| 2 lžíce | olivového oleje |
| hladká mouka | |
| třtinový cukr | |
| jemně mleté koření na zvěřinu | |
| sůl | |
| plocholistá petržel |
Postup
Jelení kýtu nakrájíme na plátky, okraje nařízneme, naklepeme, osolíme, lehce posypeme kořením a obalíme v mouce. Hříbky též nakrájíme na plátky. V pánvi na rozehřátém oleji opékáme plátky obalené kýty z každé strany asi 3 až 4 minuty, odložíme stranou. Do pánve přidáme nakrájené hříbky a restujeme je asi 4 minuty. Pak vlijeme víno a vývar, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 10 minut, až se tekutiny zredukují na polovinu. Nakonec vlijeme smetanu, promícháme, vrátíme opečené plátky kýty a společně 5 minut povaříme. Omáčku dochutíme cukrem a solí.
Jelení plátky na hříbkách servírujeme posypané nasekanou plocholistou petrželí, podáváme s houskovým knedlíkem.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Marocký jelení tažin se sušenými švestkami a cizrnou
Odblaněnou jelení plec nakrájíme na velké kostky, vložíme do misky, osolíme, posypeme kořením na zvěřinu a promícháme. V hluboké pánvi na 2 lžících rozehřátého olivového oleje po částech zprudka ze všech stran kostky zvěřiny opečeme a odložíme je stranou.
Srnčí ragú
V kastrolu na oleji s máslem osmahneme dorůžova kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky.

