Daňčí pečeně v bylinkové krustě s podzimní zeleninou
Nejdříve si připravíme směs na bylinkovou krustu. Do misky vsypeme strouhanku, vlijeme olej, přidáme prolisovaný česnek, obě hořčice a nadrobno nasekané bylinky, osolíme a dobře promícháme.
Suroviny
Na pečení
| 1 kg | daňčího hřbetu bez kosti |
| 3 lžíce | slunečnicového oleje |
| jemně mletá směs koření na zvěřinu | |
| sůl |
Na bylinkovou krustu
| 5 lžic | strouhanky |
| 10 lžic | slunečnicového oleje |
| 2 stroužky | česneku |
| 2 lžičky | hrubozrnné hořčice |
| 2 lžičky | dijonské hořčice |
| po snítce | čerstvého tymiánu |
| po snítce | rozmarýnu |
| po snítce | plocholisté petržele |
| sůl |
Na podzimní zeleninu
| 800 g | malých brambor |
| 500 g | růžičkové kapusty |
| po jedné | velké červené, žluté a fialové mrkvi |
| 1 | kořen petržele |
| snítka | tymiánu a rozmarýnu |
| sůl |
Postup
Nejdříve si připravíme směs na bylinkovou krustu. Do misky vsypeme strouhanku, vlijeme olej, přidáme prolisovaný česnek, obě hořčice a nadrobno nasekané bylinky, osolíme a dobře promícháme. Důkladně odblaněný daňčí hřbet mírně posypeme zvěřinovým kořením, osolíme a v pekáčku na rozpáleném oleji zprudka ze všech stran opečeme. Opečený hřbet odložíme stranou. K výpeku vlijeme asi 400 ml vody, výpek seškrábneme ze dna a stěn pekáče a metličkou prošleháme, až se výpek rozpustí. Slijeme do misky, později použijeme k podlévání pečeně.
Opečený hřbet potřeme směsí na bylinkovou krustu, vložíme do pekáče, mírně podlijeme a v troubě předehřáté na 180 °C pod poklicí zvolna pečeme asi 1,5 hodiny, během pečení podle potřeby mírně podléváme.
Dále si připravíme zeleninu. Brambory, mrkve a petržel neloupeme, jen je pod tekoucí studenou vodou důkladně kartáčkem očistíme. Brambory rozpůlíme, kořenovou zeleninu pokrájíme na větší špalíky, vložíme do mísy, přidáme omytou růžičkovou kapustu, osolíme a promícháme. Asi půl hodiny před koncem pečení obložíme pečeni zeleninou, přidáme snítky bylinek a pod poklicí dopékáme, až je zelenina i pečeně měkká. Ke konci pečení na 5 až 8 minut odkryjeme poklici a dopečeme dozlatova.
Daňčí pečeni v bylinkové krustě nakrájíme na plátky, které klademe na jednotlivé porce pečené podzimní zeleniny.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Koule z daňčí zvěřiny s ořechy
Daňčí zvěřinu odblaníme, nakrájíme na kostky a společně se slaninou, cibulí, česnekem a paprikou umeleme v mlýnku na maso.
Srnčí kýta na zelenině
V hrnci na oleji lehce osmahneme nakrájenou cibuli. Vložíme naklepané, opepřené a osolené plátky srnčí kýty potřené hořčicí a orestujeme je z obou stran, aby se zvěřina „zatáhla“.


