Daňčí medailonky s restovanými hříbky a švestkovým přelivem
Čerstvě podrcený pepř a jalovec, rozemnutý tymián a špetku soli promícháme, slaninu nakrájíme na klínky a obalíme ve směsi koření a soli. Daňčí hřbet odblaníme, nakrájíme na asi 3 cm silné medailonky a každý z boku prošpikujeme klínkem okořeněné slaniny.
Suroviny
| 600 g | daňčího hřbetu bez kosti |
| 300 g | smrkových hříbků |
| 16-20 | pevných švestek |
| 70 g | slaniny |
| 50 g | másla |
| lžíce | oleje |
| lžíce | medu |
| lžíce | slivovice nebo jiného destilátu |
| šťáva z 1/2 | citronu |
| 10 kuliček | pepře |
| 10 | jalovčinek |
| 1/2 lžičky | sušeného tymiánu |
| mletý pepř | |
| špetka | chilli |
| zelená petrželka | |
| sůl |
Postup
Čerstvě podrcený pepř a jalovec, rozemnutý tymián a špetku soli promícháme, slaninu nakrájíme na klínky a obalíme ve směsi koření a soli. Daňčí hřbet odblaníme, nakrájíme na asi 3 cm silné medailonky a každý z boku prošpikujeme klínkem okořeněné slaniny.
Medailonky potřeme olejem, posypeme zbylým kořením a nakrájenou slaninou, osolíme a necháme v chladu rozležet. Pak je zprudka z obou stran opečeme na rozpálené pánvi vytřené olejem, narovnáme do zapékací mísy vyložené pečicím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 100 °C a pečeme 30 minut.
Očištěné hříbky nakrájíme na plátky a orestujeme rozložené v tenké vrstvě na velké pánvi na polovině másla a lžíci oleje. Podle chuti opepříme, osolíme, a nakonec vmícháme jemně nasekanou zelenou petrželku. Švestky zbavíme pecek a nakrájíme na čtvrtky.
Na jiné pánvi rozpustíme zbylé máslo, přidáme med, zalijeme slivovicí a citronovou šťávou, vložíme nakrájené švestky, posypeme chilli, promícháme a jen krátce prohřejeme.
Daňčí medailonky servírujeme přelité švestkovou omáčkou, přidáme restované houby a jako přílohu podáváme šťouchané brambory.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Koule z daňčí zvěřiny s ořechy
Daňčí zvěřinu odblaníme, nakrájíme na kostky a společně se slaninou, cibulí, česnekem a paprikou umeleme v mlýnku na maso.
Pikantní mleté jelení bifteky s jablkem a mrkví
Mletou zvěřinu vložíme do mísy, osolíme, opepříme a důkladně vymícháme. Pak přidáme nahrubo nastrouhané oloupané jablko, najemno nastrouhanou mrkev, nadrobno nakrájenou šalotku, vejce, chilli omáčku, citronovou šťávu a pokrájenou petrželovou nať a znovu důkladně vymícháme.

