Srnčí kýta na jalovci
Srnčí kýtu odblaníme, protáhneme klínky slaniny (část slaniny si odložíme stranou), potřeme ze všech stran citronovou šťávou, drceným pepřem a solí a dáme do chladu přes noc rozležet.
Suroviny
| 1 kg | srnčí kýty bez kosti |
| 150 g | slaniny |
| 150 g | cibule |
| 100 g | mrkve |
| 70 g | celeru |
| 50 g | kořenové petržele |
| 40 g | másla |
| 125 ml | zvěřinového nebo hovězího vývaru |
| šťáva z 1 | citronu |
| na zahuštění lžička | hladké mouky |
| na zahuštění lžíce | másla |
| 25 | jalovčinek |
| 5 kuliček | nového koření |
| 3 | bobkové listy |
| 2 větvičky | čerstvého tymiánu |
| lžička | drceného pepře |
| sůl |
Postup
Srnčí kýtu odblaníme, protáhneme klínky slaniny (část slaniny si odložíme stranou), potřeme ze všech stran citronovou šťávou, drceným pepřem a solí a dáme do chladu přes noc rozležet.
V pánvi na másle orestujeme nastrouhanou mrkev, celer a petržel a drobně nakrájenou cibuli a směs nasypeme do pekáče. Poté na pánvi rozškvaříme zbytek slaniny, na níž ze všech stran opečeme odleželou kýtu spolu s podrcenými jalovčinkami.
Vše vložíme do pekáče na orestovanou zeleninu, podlijeme vývarem, přidáme ostatní koření zavázané do kousku gázy, zakryjeme poklicí a zvolna pečeme doměkka. Poté gázu s kořením vyjmeme a měkkou kýtu odložíme do nahřáté mísy. Do šťávy přidáme máslo prohnětené s hladkou moukou a krátce povaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Daňčí roládky s paprikou
Odblaněnou daňčí kýtu nakrájíme na plátky a rozklepeme je na velmi tenkou stejnoměrnou tloušťku. Rozklepané plátky nakrájíme na proužky o rozměrech 6 x 12 cm, z obou stran je osolíme a lehce posypeme kořením. Papriky nakrájíme na tenké proužky, šalotky na měsíčky.
Jelení panenská svíčková s brokolicí a kešu ořechy
Brokolici opláchneme studenou vodou a nožem ji rozdělíme na menší růžičky. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a postupně po malých dávkách v ní růžičky brokolice 2 minuty vaříme. Každou dávku vyjmeme děrovanou naběračkou a prudce ji zchladíme ve studené vodě s kostkami ledu.

