Jelení chilli s čokoládou
Jelení kýtu nakrájíme přes vlákno na 3 cm silné steaky, z obou stran je osolíme a opepříme. V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej a steaky na něm zprudka opečeme, z každé strany asi 4 minuty.
Suroviny
| 1 kg | jelení kýty bez kosti |
| 100 g | slaniny |
| 2 | červené cibule |
| 4 stroužky | česneku |
| 400 g | konzervovaných drcených rajčat |
| 400 ml | tmavého piva |
| 250 ml | zvěřinového vývaru |
| 60 g | hořké čokolády |
| 3 lžíce | balzamikového krému |
| 2 lžíce | olivového oleje |
| 2 lžíce | třtinového cukru |
| lžíce | kakaového prášku |
| lžíce | rajčatového protlaku |
| 2 | bobkové listy |
| 5 | jalovčinek |
| lžička | drceného kmínu |
| lžička | chilli koření |
| 1/2 lžičky | mleté skořice |
| mletý bílý pepř | |
| sůl |
Postup
Jelení kýtu nakrájíme přes vlákno na 3 cm silné steaky, z obou stran je osolíme a opepříme. V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej a steaky na něm zprudka opečeme, z každé strany asi 4 minuty. Opečené steaky odložíme stranou. Snížíme teplotu, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji rozpustit. Vsypeme na plátky nakrájenou cibuli a opečeme ji dozlatova. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a jen krátce restujeme, než se rozvoní. Poté vsypeme třtinový cukr a zeleninový základ necháme zkaramelizovat.
Opečené steaky nakrájíme na větší kostky a vrátíme je do kastrolu. Přidáme celé i mleté koření, zamícháme a krátce opékáme, aby se uvolnilo aroma koření.
Nakonec přidáme pivo, vývar, drcená rajčata, rajčatový protlak, na malé kousky nalámanou čokoládu a kakaový prášek, dobře vše promícháme, snížíme teplotu a zvolna pod poklicí vaříme asi hodinu, až je zvěřina měkká a omáčka hustá. Do hotového pokrmu vmícháme balzamikový krém a dochutíme cukrem a solí.
Jednotlivé porce zdobíme kopečkem zakysané smetany a snítkou čerstvého koriandru nebo plocholisté petržele, podáváme s dýňovým houskovým knedlíkem.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Daňčí ragú na červeném víně
Očištěnou a důkladně odblaněnou zvěřinu nakrájíme na větší kostky, dáme do misky, osolíme, posypeme zvěřinovým kořením, promícháme a odložíme stranou. V kastrolu na másle rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu.
Koule z daňčí zvěřiny s ořechy
Daňčí zvěřinu odblaníme, nakrájíme na kostky a společně se slaninou, cibulí, česnekem a paprikou umeleme v mlýnku na maso.


