Velikonoční kýta z divočáka s jarní zeleninou
Kýtu s kostí hustě protkneme stroužky česneku a klínky anglické slaniny, potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, vložíme do velkého pekáče, poklademe snítkami rozmarýnu, obložíme cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijeme bílým vínem, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 2 hodiny doměkka. Během pečení přeléváme výpekem.
Suroviny
| 1,5 až 2 kg | kýty s kostí z divočáka (selete) |
| 300 ml | suchého bílého vína |
| 100 g | anglické slaniny v celku |
| 6 stroužků | česneku |
| 3 | mrkve |
| 2 | petržele |
| 1 | bílá cibule |
| svazek | zeleného chřestu |
| svazek | čerstvého rozmarýnu |
| olivový olej | |
| mletý zelený pepř | |
| sůl |
Na bylinkovou salsu
| 4 | vejce |
| olivový olej | |
| hrstka | čerstvé máty |
| hrstka | čerstvé petrželové natě |
| lžíce | čerstvé citronové šťávy |
| lžička | jemně nastrouhané citronové kůry |
| mletý bílý pepř | |
| sůl |
Postup
Kýtu s kostí hustě protkneme stroužky česneku a klínky anglické slaniny, potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, vložíme do velkého pekáče, poklademe snítkami rozmarýnu, obložíme cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijeme bílým vínem, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 2 hodiny doměkka. Během pečení přeléváme výpekem.
Mezitím si připravíme zeleninu. Očištěné mrkve a petržele pokrájíme na větší kusy, oloupaný chřest překrojíme na třetiny. Dáme do hluboké mísy, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme. Asi 1/2 hodiny před koncem pečení obložíme kýtu ochucenou zeleninou, podle potřeby mírně podlijeme vodou nebo vývarem a dopečeme.
Na bylinkovou salsu žloutky z natvrdo uvařených a vychladlých vajec nastrouháme najemno, přidáme nadrobno nasekanou mátu a petrželku, citronovou šťávu a kůru, osolíme a opepříme. Přidáme tolik olivového oleje, aby po zamíchání vznikla hustá salsa.
Upečenou kýtu položíme na velký servírovací talíř, přelijeme výpekem, obložíme pečenou zeleninou a v misce přidáme bylinkovou salsu. Podáváme s malými brambůrkami vařenými ve slupce.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Jak upravovat zvěřinu
Před vlastní úpravou si uvědomme, že zvěřina vyžaduje především kvůli nízkému obsahu tuku nejen odlišnou úpravu proti ostatnímu masu (špikování), ale i odlišný způsob podávání a kombinace s přílohami. Nesnažme se tedy vnutit strávníkům např. bažanta upraveného s knedlíkem a zelím jako oblíbené vepřové :-).
Grilovaný daňčí hřbet s avokádovým dipem
Všechny suroviny na dip kromě pepře a soli dáme do úzké vysoké nádoby a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Dochutíme pepřem a solí a uložíme do chladničky.

