PečeníOmáčky

Velikonoční kýta z divočáka s jarní zeleninou

Kýtu s kostí hustě protkneme stroužky česneku a klínky anglické slaniny, potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, vložíme do velkého pekáče, poklademe snítkami rozmarýnu, obložíme cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijeme bílým vínem, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 2 hodiny doměkka. Během pečení přeléváme výpekem.

Suroviny

1,5 až 2 kg kýty s kostí z divočáka (selete)
300 ml suchého bílého vína
100 g anglické slaniny v celku
6 stroužků česneku
3 mrkve
2 petržele
1 bílá cibule
svazek zeleného chřestu
svazek čerstvého rozmarýnu
olivový olej
mletý zelený pepř
sůl

Na bylinkovou salsu

4 vejce
olivový olej
hrstka čerstvé máty
hrstka čerstvé petrželové natě
lžíce čerstvé citronové šťávy
lžička jemně nastrouhané citronové kůry
mletý bílý pepř
sůl

Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.

Koření a víno k tomuto receptu

Další recepty

Jak upravovat zvěřinu

Před vlastní úpravou si uvědomme, že zvěřina vyžaduje především kvůli nízkému obsahu tuku nejen odlišnou úpravu proti ostatnímu masu (špikování), ale i odlišný způsob podávání a kombinace s přílohami. Nesnažme se tedy vnutit strávníkům např. bažanta upraveného s knedlíkem a zelím jako oblíbené vepřové :-).