Velikonoční jelení roláda
Odblaněnou jelení kýtu prokrojíme na plát a přes fólii zlehka naklepeme, z obou stran osolíme a posypeme zvěřinovým kořením. Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme najemno nasekanou petrželku, špetku pepře a sůl a na velké pánvi usmažíme tenkou omeletu.
Suroviny
| 800 g | jelení kýty bez kosti (vrchní šál) |
| 200 g tenkých plátků | anglické slaniny |
| 3 | vejce |
| 3 lžíce | mléka |
| dvě | šalotky |
| 1 | syrová červená paprika |
| svazek | medvědího česneku |
| hrst | hladkolisté petrželky |
| lžíce | sádla |
| lžíce | hladké mouky |
| zvěřinový vývar | |
| mletý pepř | |
| směs mletého zvěřinového koření | |
| sůl |
Postup
Odblaněnou jelení kýtu prokrojíme na plát a přes fólii zlehka naklepeme, z obou stran osolíme a posypeme zvěřinovým kořením. Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme najemno nasekanou petrželku, špetku pepře a sůl a na velké pánvi usmažíme tenkou omeletu.
Na pracovní plochu poklademe plátky anglické slaniny tak, aby se překrývaly. Na slaninu položíme plát kýty, na zvěřinu položíme vychladlou omeletu a na ni pak střídavě v pruzích narovnáme proužky červené papriky a listy medvědího česneku. Pevně srolujeme a ovážeme tenkým provázkem.
V pekáči na sádle zpěníme nadrobno nakrájené šalotky, vložíme roládu, podlijeme vývarem, zakryjeme vrchním dílem pekáče a v troubě předehřáté na 200 ºC zvolna pečeme asi hodinu. Podle potřeby podléváme vývarem a přeléváme výpekem. Ke konci pečení odklopíme a dopečeme doměkka a dozlatova.
Upečenou roládu vyjmeme a udržujeme ji v teple. Šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme, nakonec dochutíme pepřem a solí.
Roládu z jelení kýty nakrájenou na plátky podáváme s bramborovou kaší.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Pečeně z divočáka s višňovou omáčkou
V hrnci svaříme vodu s octem, bobkovým listem, novým kořením, pepřem a solí. Zvěřinu upravíme do válečku a svážeme potravinovým provázkem tak, aby si zachovala tvar, vložíme ji do hlubší misky, přidáme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, zalijeme prochladlým mořidlem a necháme v chladu do druhého dne odležet.
Medailonky z divočáka na šalvěji
Do úzké nádoby dáme nadrobno pokrájenou šunku, najemno nastrouhanou citronovou kůru z celého citronu, šťávu z půlky citronu, lžíci nasekaných lístků šalvěje, špetku čerstvě mletého citronového pepře a soli a tyčovým mixérem vše rozmělníme na pastu.


