Vánoční jelení svíčková
Na másle zesklovatíme nakrájenou cibuli se lžičkou cukru, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahneme ji. Poté zalijeme 500 ml vody nebo vývaru, uvedeme do varu, přidáme bobkový list, nové koření, půl lžičky celého pepře a tymián.
Suroviny
| 1 kg | jeleního hřbetu |
| 150 g | kořenové zeleniny |
| 1 | cibule |
| 80 g | slaniny |
| 50 g | másla |
| 50 ml | octa |
| 220 ml | smetany |
| 50 g | hladké mouky |
| citron | |
| brusinky | |
| lžička cukru | |
| celý a drcený pepř | |
| 2 | bobkové listy |
| 5 kuliček | nového koření |
| 5 | jalovčinek |
| 1/4 | lžičky tymiánu |
| sůl |
Postup
Na másle zesklovatíme nakrájenou cibuli se lžičkou cukru, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahneme ji. Poté zalijeme 500 ml vody nebo vývaru, uvedeme do varu, přidáme bobkový list, nové koření, půl lžičky celého pepře a tymián. Povaříme, přidáme ocet a necháme přejít varem. Připravené mořidlo odstavíme a necháme zchladnout. Zvěřinu protáhneme klínky slaniny obalenými v podrcených jalovčinkách a ovážeme potravinovým provázkem do tvaru válce. Válec pokapeme šťávou z půlky citronu, osolíme a posypeme drceným pepřem. Vložíme do skleněné nebo porcelánové nádoby a zalijeme mořidlem se zeleninou. Zakryjeme potravinovou folií a necháme 1 – 2 dny v chladu rozležet. Během této doby zvěřinu několikrát obrátíme. Pak zvěřinu vložíme do pekáče, přidáme všechnu zeleninu a jen část mořidla. Zakryté poklicí pečeme doměkka. Podle potřeby podléváme zbylým mořidlem, přitom zvěřinu několikrát otočíme. Měkkou zvěřinu zabalíme do alobalu a uložíme v teple. Šťávu se zeleninou propasírujeme přes síto, podle potřeby přidáváme vodu nebo vývar. Mouku s malým množstvím smetany umícháme do hladka, rozředíme zbylou smetanou, nalijeme do omáčky a dobře provaříme. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí.
Zdobíme plátky citronu a brusinkovým džemem, podáváme s houskovým knedlíkem.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Kotlety z divočáka na jablkách s bourbon omáčkou
Kotlety osolíme a posypeme zvěřinovým kořením. Jablka rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a i se slupkou je nakrájíme na středně silné plátky. Ve velkém litinovém kastrolu rozehřejeme olivový olej a lžíci másla. ¨
Srnčí kýta na jalovci
Srnčí kýtu odblaníme, protáhneme klínky slaniny (část slaniny si odložíme stranou), potřeme ze všech stran citronovou šťávou, drceným pepřem a solí a dáme do chladu přes noc rozležet.

