Sváteční jelení roláda s jedlými kaštany a brusinkami
Odblaněný šál z jelení kýty prokrojíme na velký obdélníkový plát, přes dvě vrstvy fólie ho rozklepeme, osolíme a posypeme mletým kořením na zvěřinu. Housky nakrájíme na kostičky, dáme na plech, nasucho je v troubě opečeme dozlatova a necháme vychladnout, vychladlé nasypeme do mísy.
Suroviny
| 800 g | jelení kýty bez kosti (šál) |
| směs mletého koření na zvěřinu | |
| sůl |
Na nádivku
| 200 g | předvařených oloupaných jedlých kaštanů |
| 150 ml | smetany na vaření |
| 3 | housky |
| 3 | vejce |
| 1 | malá šalotka |
| 2 hrsti | sušených brusinek |
| hrst | nasekané plocholisté petržele |
| po lžíci | čerstvých nasekaných lístků rozmarýnu a tymiánu |
| lžíce | másla |
| mletý bílý pepř | |
| sůl |
Na brusinkovou omáčku
| 200 g | čerstvých nebo mrazených brusinek |
| 200 ml | červeného vína |
| 6 lžic | vody |
| 3 lžíce | třtinového cukru |
| šťáva z 1 | pomeranče |
| kůra z 1/2 | pomeranče |
| citronová šťáva | |
| po špetce | mletého hřebíčku |
| po špetce | skořice |
| po špetce | citronového pepře |
| špetka | soli |
Postup
Odblaněný šál z jelení kýty prokrojíme na velký obdélníkový plát, přes dvě vrstvy fólie ho rozklepeme, osolíme a posypeme mletým kořením na zvěřinu. Housky nakrájíme na kostičky, dáme na plech, nasucho je v troubě opečeme dozlatova a necháme vychladnout, vychladlé nasypeme do mísy.
100 ml smetany prošleháme se žloutky, vlijeme na vychladlé opečené kostičky housky a zlehka promícháme. Na pánvi s rozpuštěným máslem necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme nahrubo pokrájené kaštany a krátce orestujeme. Zalijeme zbylou smetanou, krátce povaříme a necháme zchladnout.
Zchladlé kaštany přidáme do mísy spolu s brusinkami a nasekanými bylinkami, opepříme a promícháme. Ze tří bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, přidáme do mísy a jen zlehka zapracujeme do nádivky. Nádivku stejnoměrně navrstvíme na plát zvěřiny, uhladíme stěrkou a pevně stočíme do rolády. Roládu na koncích zajistíme párátky a celou ji pevně ovážeme tenkým provázkem. Ovázanou roládu vložíme do pekáče, mírně podlijeme vodou a v troubě předehřáté na 180 °C zvolna pečeme asi 1,5 hodiny doměkka. Během pečení podle potřeby mírně podléváme a přeléváme výpekem.
Upečenou jelení roládu s jedlými kaštany a brusinkami podáváme buď studenou s též studenou brusinkovou omáčkou jako předkrm, nebo teplou s bramborovou kaší jako hlavní chod.
Brusinková omáčka
Brusinky dáme do kastrůlku, podlijeme vodou a krátce povaříme. Pak vlijeme víno, přidáme cukr, pomerančovou šťávu a kůru, koření a sůl a povaříme do požadované hustoty. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a cukrem, necháme vychladnout.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Hřbet z divočáka s vepřovým bůčkem
Odblaněný hřbet osolíme, opepříme, posypeme drcenými jalovčinkami, pokapeme citronovou šťávou a olejem, zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladu rozležet do druhého dne.
Hřbet z divočáka s pepřovou omáčkou
V hrnci rozpustíme máslo a 2 lžíce oleje, vhodíme nadrobno nakrájenou šalotku a krátce ji restujeme jen do změknutí. Pak vsypeme mouku a vymícháme světlou jíšku.



