Sváteční daňčí ragú s liškami a brusinkami
Odblaněnou daňčí kýtu nakrájíme na větší kostky, vložíme do mísy, osolíme, posypeme mletým zvěřinovým kořením a moukou a promícháme, aby se kostky zvěřiny moukou a kořením obalily ze všech stran.
Suroviny
| 1 kg | daňčí kýty bez kosti |
| 400 g | čerstvých nebo zavařených lišek |
| 4 lžíce | hustého brusinkového džemu s celými brusinkami |
| 500 ml | zvěřinového vývaru |
| 300 ml | červeného vína |
| 2 lžíce | slunečnicového oleje |
| 2 lžíce | másla |
| 2 lžíce | hladké mouky |
| lžíce | rajčatového protlaku |
| lžíce | třtinového cukru |
| malá červená cibule | |
| stroužek | česneku |
| 3 | bobkové listy |
| 5 | jalovčinek |
| 3 kuličky | nového koření |
| směs mletého koření na zvěřinu | |
| sůl |
Postup
Odblaněnou daňčí kýtu nakrájíme na větší kostky, vložíme do mísy, osolíme, posypeme mletým zvěřinovým kořením a moukou a promícháme, aby se kostky zvěřiny moukou a kořením obalily ze všech stran. V kastrolu se silným dnem rozehřejeme máslo s olejem, vsypeme připravenou zvěřinu, ze všech stran ji zprudka osmahneme a odložíme stranou. Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a celé koření a krátce orestujeme. Pak přidáme rajčatový protlak a třtinový cukr a necháme krátce zkaramelizovat. Vrátíme osmahnutou zvěřinu, podlijeme vínem a vývarem, přiklopíme a v troubě předehřáté na 190 °C dusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme lišky a brusinkový džem, promícháme a společně dodusíme doměkka.
Jednotlivé porce ragú servírujeme s kopečkem zakysané smetany a lžičkou brusinkového džemu, podáváme se špeclemi.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Velikonoční srnčí roláda s jablky, brusinkami a perníkem
Důkladně odblaněnou srnčí kýtu prořízneme na plát, přes dvojitou potravinovou fólii naklepeme, z obou stran osolíme a posypeme kořením. Brusinky zalijeme ciderem, a necháme je nabobtnat. Oloupaná jablka zabavená jádřinců nakrájíme na malé kousky, vložíme do kastrůlku, přidáme polovinu másla a za stálého míchání krátce podusíme.
Plec z divočáka ve smetanové mrkvi
Odblaněnou plec z divočáka osušíme, posypeme mletým kořením, osolíme, upravíme do válečku a ovážeme tenkým provázkem. V malé misce metličkou prošleháme dijonskou hořčici, olivový olej a citronovou šťávu.

