Sváteční dančí pečeně
Očištěný a odblaněný dančí hřbet prošpikujeme klínky slaniny obalenými v drcených jalovčinkách a tymiánu. Osolíme, opepříme, posypeme zbylými jalovčinkami a tymiánem a necháme v chladu rozležet.
Suroviny
| 750 g | dančího hřbetu bez kosti |
| 150 g | anglické slaniny vcelku |
| po 150 g | červeného a bílého hroznového vína |
| 2 | čerstvé fíky |
| 50 g | mandlí |
| 30 g | másla |
| olej | |
| 100 ml | bílého vína |
| šťáva z 1/2 | citronu |
| 2 lžíce | medu |
| lžička | drcených jalovčinek |
| půl lžičky | tymiánu |
| mletý pepř | |
| sůl |
Postup
Očištěný a odblaněný dančí hřbet prošpikujeme klínky slaniny obalenými v drcených jalovčinkách a tymiánu. Osolíme, opepříme, posypeme zbylými jalovčinkami a tymiánem a necháme v chladu rozležet.
Poté zvěřinu důkladně ze všech stran opečeme na pánvi potřené olejem, vložíme do pekáče, posypeme částí oloupaných a nakrájených mandlí, mírně podlijeme a pečeme v předehřáté troubě doměkka.
Šťávu slijeme a upečený hřbet necháme v troubě „dojít“. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme zbylé mandle, hroznové víno, fíky nakrájené na čtvrtky, med, citronovou šťávu, bílé víno a šťávu a krátce povaříme. Nakonec podle chuti osolíme, opepříme, popř. okyselíme nebo přisladíme.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Zvěřina na přírodno
Kýtu nebo hřbet očistíme, zbavíme blanek a potáhneme slaninou. Na pekáč dáme máslo a zbytky slaniny. Přidáme jemně nakrájenou cibulku. Když začne červenat, vložíme do ní osolené maso zbavené kostí. Podlijeme vývarem nebo vodou.
Daňčí plec na zelenině
Odblaněnou daňčí plec prokrojíme na silnější plát a z obou stran osolíme. Slaninu nakrájíme na dlouhé hranolky, obalíme je v koření, rozložíme na plát zvěřiny, plát pevně srolujeme a ovážeme tenkým provázkem. Cibuli, jednu mrkev, petržel a celer nakrájíme nadrobno.

