Srnčí biftečky s brusinkovou omáčkou
Brusinky přes noc namočíme do griotky. Namočené brusinky i s nálevem dáme do kastrůlku, přidáme vodu a snítku rozmarýnu, osolíme, promícháme a pod pokličkou asi 15 minut velmi zvolna povaříme. Poté vyndáme rozmarýn, důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme máslem.
Suroviny
| 700 - 800 g | srnčího hřbetu bez kosti |
| snítka | čerstvého rozmarýnu |
| nahrubo podrcený pepř čtyř barev | |
| hrubozrnná mořská sůl | |
| olivový olej | |
| lžíce | másla |
Na omáčku
| 70 g | sušených brusinek |
| 100 ml | griotky |
| 150 ml | vody |
| lžíce | balzamikového krému |
| snítka | čerstvého rozmarýnu |
| lžička | studeného másla |
| špetka | soli |
Postup
Brusinky přes noc namočíme do griotky. Namočené brusinky i s nálevem dáme do kastrůlku, přidáme vodu a snítku rozmarýnu, osolíme, promícháme a pod pokličkou asi 15 minut velmi zvolna povaříme. Poté vyndáme rozmarýn, důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme máslem.
Odblaněný srnčí hřbet přes vlákno nakrájíme na 5 cm dlouhé špalíky, položíme je řeznou plochou na pracovní desku a dlaní ruky je mírně zploštíme. Aby biftečky lépe držely tvar, po obvodu je ovážeme tenkým provázkem. Posypeme podrceným pepřem a necháme v pokojové teplotě asi 15 minut odležet. Pak je opékáme na rozpálené pánvi potřené olejem, do které jsme vhodili snítku rozmarýnu, z každé strany asi 2 minuty. Ke konci opékání pánev nakloníme k jedné straně, přidáme máslo, necháme ho rozpustit a lžící biftečky rozpuštěným máslem přelijeme; poté je necháme krátce odpočinout.
Srnčí biftečky osolíme až před servírováním, podáváme je s brusinkovou omáčkou a gratinovanými bramborami.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Zelná rajská polévka s mletou zvěřinou
V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Vsypeme na plátky nakrájený česnek a krátce restujeme, jen co se česnek rozvoní. Přidáme mletou zvěřinu, osolíme, okořeníme rozemnutým oreganem a kořením na zvěřinu a za stálého míchání restujeme, až zvěřina zhnědne a rozdělí se na drobné kousky.
Jelení ragú s mrkví a žampiony
Důkladně odblaněnou jelení plec pokrájíme na větší kostky, dáme do mísy, posypeme zvěřinovým kořením, osolíme a promícháme. V kastrolu se silným dnem rozpálíme olej s máslem a okořeněné kostky po částech ze všech stran zprudka opékáme, aby se „zatáhly“; odkládáme stranou.


