Maďarský jelení guláš
Zvěřinu nakrájíme na větší kostky, osolíme, posypeme mletým zvěřinovým kořením a drceným kmínem a promícháme. V hrnci se silným dnem zahřejeme olej a po dávkách opečeme kostky zvěřiny ze všech stran, asi 1–2 minuty z každé strany.
Suroviny
| 1,2 kg | jelení plece nebo krku bez kosti |
| 3 | velké cibule |
| 4 stonky | řapíkatého celeru |
| 2 | syrové červené papriky |
| 6 stroužků | česneku |
| 4 | velké brambory |
| 2 | velké mrkve |
| 400 g | rajčatového pyré |
| 1,2 l | zvěřinového vývaru |
| 4 lžíce | slunečnicového oleje |
| 5 | bobkových listů |
| lžička | jalovčinek |
| lžička | celého černého pepře |
| 2 lžíce | sladké papriky |
| lžička | směsi mletého koření na zvěřinu |
| 1/2 lžičky | drceného kmínu |
| sůl |
Postup
Zvěřinu nakrájíme na větší kostky, osolíme, posypeme mletým zvěřinovým kořením a drceným kmínem a promícháme. V hrnci se silným dnem zahřejeme olej a po dávkách opečeme kostky zvěřiny ze všech stran, asi 1–2 minuty z každé strany.
Opečenou zvěřinu vyndáme na talíř a odložíme stranou. Do hrnce vsypeme cibuli nakrájenou na měsíčky a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme nahrubo nakrájený řapíkatý celer a červenou papriku a restujeme asi 5 minut. Nakonec přidáme na plátky nakrájený česnek a krátce restujeme, jen co se rozvoní. Vsypeme sladkou papriku, promícháme a jen několik vteřin restujeme, aby se uvolnilo aroma a nezhořkla.
Zalijeme zvěřinovým vývarem a rajčatovým pyré, přidáme celé koření, vrátíme opečenou zvěřinu, promícháme a pod poklicí přivedeme k varu. Poté mírným varem vaříme, až je zvěřina téměř měkká. Přidáme na větší kousky nakrájené brambory a mrkev, přiklopíme a vaříme, až je zelenina měkká. Nakonec dochutíme solí.
Servírujeme s kopečkem zakysané smetany, podáváme s chlebem.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Srnčí hřbet na jalovci s jablečným čatní
Důkladně odblaněný srnčí hřbet osušíme papírovou utěrkou, potřeme olivovým olejem, posypeme směsí čerstvě podrcených jalovčinek, pepře a soli a směs do zvěřiny dobře vetřeme. Okořeněnou zvěřinu necháme v pokojové teplotě 20 minut odležet.
Sváteční jelení roláda s jedlými kaštany a brusinkami
Odblaněný šál z jelení kýty prokrojíme na velký obdélníkový plát, přes dvě vrstvy fólie ho rozklepeme, osolíme a posypeme mletým kořením na zvěřinu. Housky nakrájíme na kostičky, dáme na plech, nasucho je v troubě opečeme dozlatova a necháme vychladnout, vychladlé nasypeme do mísy.


