Jelení pečeně s brusinkami a mandlemi
Na másle opečeme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, zalijeme vodou a octem, přidáme bobkový list, nové koření, špetku soli a necháme přejít varem. Marinádu odstavíme a dáme trochu zchladnout.
Suroviny
| 1 kg | jeleního hřbetu bez kosti |
| 100 g | libové anglické slaniny |
| 40 g | másla |
| 1 | mrkev |
| kousek | celeru |
| 1 | cibule |
| 1 | citron |
| 150 ml | vody |
| 50 ml | octa |
| 8 | sušených švestek |
| 4 lžíce | brusinkového džemu |
| 2 lžíce | rozinek |
| 2 lžíce | oloupaných mandlí |
| 5 kuliček | nového koření |
| 2 | bobkové listy |
| lžíce | jalovčinek |
| lžíce | drceného černého pepře |
| 2 lžičky | cukru |
| svazek | zelené petrželky |
| sůl |
Postup
Na másle opečeme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, zalijeme vodou a octem, přidáme bobkový list, nové koření, špetku soli a necháme přejít varem. Marinádu odstavíme a dáme trochu zchladnout. Očištěný a odblaněný jelení hřbet prošpikujeme klínky slaniny, vetřeme sůl a drcené jalovčinky, vložíme do skleněné nádoby, zalijeme marinádou, zakryjeme a necháme v chladu jeden až dva dny rozležet. Během marinování zvěřinu několikrát obrátíme.
Po rozležení zvěřinu z marinády vyjmeme, osušíme, opečeme ze všech stran nasucho na teflonové pánvi a vložíme do pekáče. Nálev scedíme, zeleninu přidáme k opečené zvěřině, částí nálevu mírně podlijeme, zakryjeme poklicí a v předehřáté troubě pečeme přibližně hodinu. Poté sejmeme poklici, zvěřinu podle potřeby podlijeme, přidáme rozinky, mandle, švestky, půlku oloupaného citronu nakrájeného na kolečka, cukr a odkryté dopečeme dozlatova a doměkka. Nakonec do výpeku vmícháme brusinkový džem a dochutíme citronovou šťávou.
Jelení pečeni vyjmeme z pekáče, obalíme v nasekané petrželce a drceném pepři, nakrájíme na silnější plátky a na talířích přeléváme brusinkovou omáčkou s mandlemi. V samostatné misce servírujeme brusinkový kompot a dílky citronu k dochucení. Podáváme s bramborami pečenými ve slupce.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Daňčí na kari s fíky
Cibuli, česnek a zázvor pokrájené nadrobno zpěníme na oleji. Přidáme zvěřinu nakrájenou na kostky, osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran.
Salát s grilovaným srnčím hřbetem
Všechny suroviny na marinádu dáme do misky a metličkou prošleháme, až se cukr rozpustí; polovinu marinády si odložíme na salát.

