Jelení medailonky na šalotce a červeném víně
Důkladně odblaněný jelení hřbet přes vlákno nakrájíme na špalíky, mírně je rukou sevřenou v pěst zploštíme na medailonky, posypeme kořením, osolíme a v pokojové teplotě necháme asi 15 minut odležet.
Suroviny
| 600 g | jeleního hřbetu bez kosti |
| 6 | středně velkých šalotek |
| velký stroužek česneku | |
| 200 ml | polosladkého červeného vína |
| 100 ml | zvěřinového vývaru |
| 2 lžíce | olivového oleje |
| lžíce | medu |
| lžíce | másla |
| snítka | čerstvého tymiánu |
| koření Šmidrkal na pikantní steak | |
| sůl |
Postup
Důkladně odblaněný jelení hřbet přes vlákno nakrájíme na špalíky, mírně je rukou sevřenou v pěst zploštíme na medailonky, posypeme kořením, osolíme a v pokojové teplotě necháme asi 15 minut odležet. Odleželé medailonky v hluboké pánvi s rozehřátým olejem z obou stran zprudka opečeme a odložíme stranou.
Do pánve vsypeme oloupané a podélně napůl rozkrojené šalotky, zakápneme je medem a krátce orestujeme. Pak přidáme na tenké plátky nakrájený oloupaný česnek a velmi krátce restujeme, jen co se česnek rozvoní. Vhodíme snítku tymiánu, podlijeme vínem a necháme odpařit alkohol. Pak podlijeme vývarem, zlehka promícháme, vložíme odložené medailonky a zakryté poklicí dusíme 5 až 8 minut. Poklici sejmeme, odstraníme tymián a vzniklou omáčku necháme vydusit asi na polovinu. Nakonec vhodíme máslo a krouživými pohyby s pánví ho necháme rozpustit.
Medailonky na šalotce podáváme s bramborovými hranolky.
Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.
Koření a víno k tomuto receptu
Další recepty
Vydatný mufloní guláš s hrubozrnnou hořčicí
Zvěřinu na guláš pokrájíme na velké kostky, osolíme, posypeme kořením na guláš a obalíme v hladké mouce.
Sváteční dančí pečeně
Očištěný a odblaněný dančí hřbet prošpikujeme klínky slaniny obalenými v drcených jalovčinkách a tymiánu. Osolíme, opepříme, posypeme zbylými jalovčinkami a tymiánem a necháme v chladu rozležet.



