PečeníDušení

Daňčí ragú na červeném víně

Očištěnou a důkladně odblaněnou zvěřinu nakrájíme na větší kostky, dáme do misky, osolíme, posypeme zvěřinovým kořením, promícháme a odložíme stranou. V kastrolu na másle rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu.

Suroviny

1 kg daňčí zvěřiny bez kosti (plec, krk, nožiny)
150 g slaniny vcelku
2 lžíce másla
2 velké mrkve
1 velká petržel
půlka celeru
1 velká cibule
250 ml červeného vína
500 ml zvěřinového vývaru
2 lžíce rybízového džemu
2 lžíce nastrouhaného perníku
2 lžíce třtinového cukru
lžíce instantní tmavé jíšky
citronová šťáva
2 bobkové listy
5 jalovčinek
3 kuličky nového koření
1/2 lžičky celého černého pepře
směs mletého koření na zvěřinu
sůl

Perfektně očištěnou a lahodnou zvěřinu vám rádi nabídneme na našem eshopu.

Koření a víno k tomuto receptu

Další recepty

Pečeně z divočáka s višňovou omáčkou

V hrnci svaříme vodu s octem, bobkovým listem, novým kořením, pepřem a solí. Zvěřinu upravíme do válečku a svážeme potravinovým provázkem tak, aby si zachovala tvar, vložíme ji do hlubší misky, přidáme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, zalijeme prochladlým mořidlem a necháme v chladu do druhého dne odležet.

Jak upravovat zvěřinu

Před vlastní úpravou si uvědomme, že zvěřina vyžaduje především kvůli nízkému obsahu tuku nejen odlišnou úpravu proti ostatnímu masu (špikování), ale i odlišný způsob podávání a kombinace s přílohami. Nesnažme se tedy vnutit strávníkům např. bažanta upraveného s knedlíkem a zelím jako oblíbené vepřové :-).